Noutăți

facebook instagram twitter youtube linkedin

Spectacol caritabil de Crăciun, pregătit de prof. Gabriela Vescan, la C.N. “Samuil Vulcan” în beneficiul unor copii necăjiți. Spectacolul se numește “Bucuria de a dărui”, în derulare acum, la momentul postării; donațiile pot continua azi și mâine! Pentru detalii vă rog să mă contactați sau să contactați prof. Gabriela Vescan sau copiii din cor respectiv trupa de dans spre îndrumare. Copiii din cor îi vedeți în imagini. Felicitări acestora, noi, părinții, suntem mândri de voi!

 

 

radauti2017 ne-a găsit complet scufundați în construirea a 15 locuințe în parteneriat cu familiile în nevoie în Rădăuți, Bucovina iar anul 2018 ne-a aflat contribuind la avansul spre finalizare a proiectului în parteneriat cu o asociație locală. Doar anul 2009 a mai fost la nivelul acesta de ajutor al familiilor în nevoie destinat tinerilor familii ce aveau membri crescuți în casele de copii, anume 10 case.  Un efort enorm și o minunată cooperare cu o comunitate locală gata de ajutor!

Ciclic, am derulat proiecte de locuire în cei 25 de ani de existență debutând cu oferirea de adăpost pentru săptămâni sau ani pentru orfani fără adăpost în casele noastre, continuând cu oferirea de ajutor financiar pentru chirii și continuând cu cea mai complete cale de intervenție, construirea de locuințe noi. Implicându-ne la Rădăuți alături de familii în mare nevoie  ne-a inspirat să facem un pas mai departe în domeniul locuirii sărăcăcioase. O casă este visul oricărei familii iar pentru familiile sărace, dezavantajate cu atât mai mult. Donatori și voluntari ni se pot alătura în 2019 la diferite proiecte. Vă rugăm să ne contactați.

Dar cea mai importantă inițiativă în domeniul locuirii pentru anii ce vin este Inițiativa Centenarului, lansată la Alba Iulia pe 2 decembrie 2018 odată cu week-endul de celebrare a 100 de ani de la formarea României Mari ca urmare a Primului Război Mondial. Această inițiativă include construirea a 100 de locuințe în parteneriat cu familii în nevoie și comunități locale în toate regiunile istorice ale României respectiv în diaspora globală, unde locuiesc români, dincolo de granițele țării. Este atât o cale de a ajuta pe cei în nevoie cât și de a experimenta unitatea prin ajutarea semenului.

andreea end of school year

Andreea Toma s-a născut 2010. E o păpușă blondă cu ochi albaștri, plină de viaţă şi speranţă. Din păcate, la doar 3 anișori, fetiţa a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică. Ea a suferit înainte de acest diagnostic crunt și de o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei tumori la cap. Această familie a trăit o drama adevărată. Familia avea venituri modeste, chiar mici, tatăl fiind angajat la o fabrică de mobilă, iar mama devenind asistent personal al Andreei. Pe lângă durerea şi neputință de a nu-şi putea ajuta copilul bolnav, părinții s-au luptat și cu traiul de zi cu zi. Cheltuielile lunare depășeau posibilitățile lor financiare şi au avut nevoie de atât de multe. Mama copilei Claudia, crescută în casa de copii, împreună cu tatăl Ionuț, care lucra ca și muncitor necalificat la o fabrica de mobilă din oraș, au adunat tot curajul pe care îl aveau și au început să lupte pentru îngerașul lor, solicitând sprijinul financiar al întregii comunități Beiuș.

Părinţii Andreei, au solicitat sprijinul Asociației în a prelua responsabilitățile administrării proiectului medical în beneficiul fetiței. Organizația a venit în sprijinul familiei și împreună cu ajutorul voluntarilor Daniela Boldi și Ancuța Man, a mai multor artiști și cântăreți, a organizat un spectacol caritabil. În cadrul evenimentului s-au vândut diverse bunuri donate cu scopul de a ajuta fetița. Primăria, prin d-l primar, a făcut și ea o promisiune de a contribui la proiectul medical cu o suma consistentă. Astfel s-au strâns fonduri suficiente pentru tratamentul copilului pe o perioada de 2 ani precum și pentru unele cheltuieli de zi cu zi ale familiei.

Veterani ai clubului timișorean Alerg o Tură, bursieri Alerg pentru o Cauză din trecut sau prezent, copii de la 6 la 16 ani ori adulți de peste 50 de ani au alergat duminică ultimul segment de 5 km al ștafetei Timișoara – Beiuș, anume de la Pocola la Beiuș, în beneficiul elevilor fără resurse de la C.N. „Samuil Vulcan”. Doar acest tronson a fost parcurs de aproximativ 40 alergători alături de Remus Sime inițiatorul proiectului și Adrian Ciorna, președintele asociației Bunul Samaritean – partenerul ce implementează anual programul de burse în școala beiușeană. Ediția a VII-a este la final însă entuziasmul tuturor participanților este departe de a fi fost epuizat!

Ștafeta acestui an din nou a impresionat prin participarea peste așteptări a copiilor respectiv a bursierilor dar și prin participarea ca și alergător a d-nei director al CNSV prof. Mihaela Ilieș. Adrian Ciorna, alergând alături de Remus Sime i-a spus acestuia din mers: “Remus, ștafeta aceasta are viitor!” “Da, are!” a răspuns Remus privind în jur. Copiii unor familii de beiușeni precum și mai mulți copii din clasa a VII-a de la CNSV au fost motivați de participarea colegei sau prietenei lor, Elena Ciorna sau fratele ei mai mic, Samuel. Samuel împreună cu colegul acestuia din Șc. Generală ”N. Popoviciu”, Andrei Sferle au strâns împreună peste 1800 lei. “Încercăm să învățăm copiii noștri și ai apropiaților să fie responsabili de mici față de semenul în nevoie. Ne costă timp, energie, antrenamente. Dar merită.” spune Nikolina Ciorna, mama Elenei și a lui Samuel.

betoniera la burseAm fost generaţia 1985 a Liceului “Samuil Vulcan” din Beiuş. Am fost - şi o spun fără falsă modestie - o generaţie de excepţie. Am fost buni prieteni, am fost uniţi şi credeam, atunci, că nimic nu ne poate despărţi. Anii ce au urmat ne-au risipit în toate colţurile ţării, chiar ale  mapamondului aş putea spune... A urmat întâlnirea de 10 ani, emoţionantă, au fost colegi pe care nu îi mai văzusem de la terminarea liceului pe care nu i-am recunoscut. Am plecat conştient că pe unii îi voi revedea peste...10 ani.

Întâlnirea de 20 de ani nu am reuşit să o organizăm în anul 2005 însă pentru întâlnirea de 25 de ani au luat iniţiativa Adi Ciorna şi Zamfir Teodor  care au reuşit să ne mobilizeze să organizăm o întâlnire ce a demarat atipic. Nu ne-am întâlnit la liceu, ci pe un şantier al organizaţiei Habitat...    din care aceştia făceau parte, unde am participat ca voluntari, absolvenţi şi profesori, femei şi bărbaţi  la ridicarea unei case pentru o familie în nevoie. Pentru mine acesta a fost punctul de plecare pentru ceva care avea să ne unească, a fost cimentarea comitetului de iniţiativă care am decis să acordăm primele burse de merit pentru câteva discipline elevilor cu rezultate deosebite. Am decis ca în amintirea şi respectul foştilor noştri profesori decedaţi: profesor Milan Martinov (limba română), profesor Florian Ban (matematică) şi profesor Gavril Hădăreanu (ştiinţe sociale)  aceste burse să le poarte numele.  Prin aceste burse vrem să promovăm excelenţa aşa cum au promovat-o foştii noştri profesori la timpul lor şi aşa cum ne-au învăţat şi pe noi.

Oferim o șansă. Transferăm îndemânări. Construim un viitor mai bun.