Comunicate de Presă

facebook instagram twitter youtube linkedin

Romani pentru RomaniBeiuș, 17 decembrie 2014 - Azi la orele 11:30 în cătunul Schiau, comuna Bascov, județul Argeș a avut loc un eveniment inedit: în prezența oficialităților locale și județene, 2 familii sărace au primit cheile de la locuințele noi la care a contribuit asociația Bunul Samaritean Beiuș și partenerii săi. Familiile beneficiar sunt sinistrate în urma inundațiilor fulger din 29 iulie 2014.

Iniţiată la debut de august, campania "Români pentru Români" derulată de asociaţia Bunul Samaritean Beiuș şi partenerii săi în beneficiul victimelor inundaţiilor din iulie are ca prim rezultat finalizarea primelor 2 case în comuna Bascov, sat Schiau, judeţul Argeş. Familiile Ștulă, 6 membri respectiv Cigril, 2 membri sunt fericiții beneficiari. Proiectul celor 2 locuințe este un parteneriat cu primăria Bascov.

Evenimentul de la Bascov a adus la fața locului alături de primarul Bascovului - Gheorghe Stancu - pe domnul subprefect Ion Burnei. Aceștia au tăiat panglica la cele 2 locuințe și au înmânat simbolic cheile celor 2 locuințe. "Mă bucur să particip la această sărbătoare a celor 2 familii sinistrate și să văd că toate insistențele și telefoanele primarului Bascovului de a contribui și noi și de a fi aici la eveniment au meritat efortul. Avem aici 2 case frumoase în care familiile pot sărbători liniștite Crăciunul.” a spus subprefectul de Argeș mândru de realizarea rapidă a celor 2 case.

Adrian Ciorna, preşedintele asociaţiei beiușene, a apreciat excelentele rezultate ale parteneriatului cu Primăria Bascov, ca mostră de succes ale parteneriatelor public private: "Proiectul acestor prime 2 case ale campaniei "Români pentru Români" adresate sinistraților este un start foarte bun pentru noi, fiind bine și rapid executat pentru un prim proiect de gen în care ne-am implicat. Casele sunt gata înainte de Crăciun, echipate, calde. Este un exemplu de colaborare eficientă cu partenerul local și primarul Stancu și echipa și un model de succes de parteneriat public-privat. Mulțumesc voluntarilor și donatorilor din Alba Iulia de la Oastea Domnului dar și Michelin, Desira, Betty Ice și Siniat pentru sprijin. Invit publicul la a ne sprijini la următoarele 8 case noi și 100 reparații capitale la case afectate de inundații, în 2015. Momentul sărbătoririi nașterii Domnului este o ocazie specială pentru a ne gândi la cei fără adăpost și la a-i sprijini." menţionează Adrian Ciorna.

Asociaţia beiușeană are deci planuri în următoarele 12 luni şi pentru alte familii cu copii din sudul ţării. Situaţia sinistraţilor din Sud rămaşi fără locuinţe este delicată, în multe locuri nefiind progres în schimbarea stării lor iar tensiunea din viaţa acestora a fost constantă. Inundaţiile fulger din iulie 2014 au distrus 99 de case şi au avariat alte 1.163, în afară de alte sute inundate şi mii de anexe distruse sau deteriorate. Bunul Samaritean Beiuș şi partenerii îşi propun să reconstruiască 10 case noi şi să repare capital alte 100. Costul aferent acestui proiect de intervenţie este de 370.000 euro.

Familia Ştulă din Valea Schiaului, Argeş, are 6 membri. Aceştia au locuit temporar în containerul mijlocit de primărie, container-modul în care, noaptea, pe pereţi, se scurgea condensul datorită diferenţei de temperatură. Bianca, 12 ani își prezintă cu mândrie nedisimulată noua locuință, fiind toată un surâs: "Casa făcută pentru noi este extrem de frumoasă, primitoare, călduroasă! Aici este camera mea și a surorii mele, Andreea." Bianca a condus musafirii și în restul casei, arătându-le spațiul părinților și bucătăria. Doamna Catinca, locuitor al Bascovului și donator care a ajutat familia cu haine, pături, rechizite este încântată de Bianca, rezultatele ei la școală dar puțin tristă că acesteia apa i-a luat până și carnetul de note.

Membrii familiilor beneficiar au obligaţia de a se implica cu ore muncă la ridicarea caselor. La şantier au lucrat și voluntari din judeţul Alba. Vreme de 5 zile în noiembrie, aceștia au muncit la orice li s-a cerut: croit rigle de lemn sau placaje OSB, ridicat pereți lemn, montat placaje interior gips carton, acoperitoare tablă sau zugrăvit. Zilele friguroase de noiembrie în care au lucrat nu i-au demobilizat. "A fost momentul luna trecută să ajutăm aceste familii din Bascov. Am mers acolo pe cheltuiala noastră, o săptămână și am lucrat până seara târziu. Am donat bani campaniei “Români pentru Români”datorită urgenței nevoii multor familii. Nu se putea ca noi să stăm indiferenţi la casele noastre iar aceste ființe umane să sufere fără adăpost. Ne bucurăm pentru ei și transmitem familiilor sărbători fericite!" a comunicat cu această ocazie Dani Pop, liderul grupului, tânăr om de afaceri din Alba Iulia și membru în mişcarea Oastea Domnului, mediu în care a învățat voluntariatul, motivat și de părinți.

Finalizarea cât mai multor locuinţe pentru sinistrați depinde de generozitea publicului şi cooperarea cu autorităţile locale. Sponsorizările pot fi făcute în contul IBAN RO83RNCB0034021802850001, deschis la BCR sucursala Beiuş, Bihor pe numele asociaţiei "Bunul Samaritean Beiuş". Puteţi de asemenea dona materiale de construcţie şi cazarmament (paturi, saltele, lenjerie), electrocasnice care pot fi livrate şi preluate imediat la depozitul asociaţiei de unde vor fi distribuite organizat ulterior familiilor sinistrate pentru echiparea locuinţelor. Din afara României, donatorii pot folosi conturile IBAN RO56RNCB0034021802850002 – donatii Euro sau IBAN RO56RNCB0034021802850009 – donatii GBP. În funcţie de necesităţi, doritorii vor avea şi oportunităţi de voluntariat.

Pentru orice întrebări, pentru planificarea unei sponsorizări sau donaţii, nu ezitaţi să contactaţi asociaţia la 0722-684679 sau adrian.ciorna@yahoo.com

Oferim o șansă. Transferăm îndemânări. Construim un viitor mai bun.