Apeluri

PROGRAMUL DE BURSE DE MERIT ȘI SOCIALE

burseInițiat de Remus Sime în 2012 și continuat cu un parteneriat cu asociația noastră ulterior, programul sprijină elevii din C.N. Samuil Vulcan Beius. Bursele sociale si de merit Alerg pentru O Cauză in valoare de 1.200 ron merg la elevii beneficiari ajutându-i cu lipsurile lor în ce priveste transport, manuale, imbrăcăminte, alimente, etc.

Elevii beneficiari provin din familii unde părinții sunt șomeri sau au venit doar din gospodăria, alții sunt bolnavi cu pensie de boală foarte mica sau sunt familii cu un singur intreținător (părinți divorțați sau decedați). Adeseori elevii provin de la țara cea ce presupune locuri de munca reduse, condiții de locuit mai grele (fără toaleta în casă, etc.), costuri și dificultăți mai mari pentru a se deplasa la școală. Adeseori veniturile insuficiente al părinților limitează posibilitățile lor de a se pregati pentru facultate, de-ași dezvolta potențialul sau chiar prezinta risk pentru a se menține la școala. Cu toate acestea elevii reuşesc să aibe rezultate foarte bune la învăţătură precum și la olimpiade și diverse concursuri.

Mai avem nevoie de înca 9 burse pentru elevii merituoși care provin din familii cu dificultăți financiare! Din 21 candidați eligibili am reusit sa strângem fonduri pentru doar 11 burse.

Faceți o donație pentru acest program aici:

Donează

 

bursieri samuil vulcan 1PROGRAMUL DE BURSE DE MERIT PE DISCIPLINE

Copii străluciţi din clasa a XII-a, primesc burse care să încurajeze meritocraţia şi să ajute la achitarea unor costuri mai mari legate de accederea la universitate. Aceste burse recunosc merite în discipline de învăţământ fundamentale, matematică, filologie, informatică, etc. 

Faceți o donație pentru acest program aici:

 

Donează

 

PROGRAMUL MEDICAL

Fondul de sănătate al asociației Bunul Samaritean sprijină beneficiarii noștri astfel:

  • Asigură legătura dintre ei și furnizorul de servicii medicale acordând astfel asistenţa pe tot parcursul investigaţiilor şi a tratamentului şi asigurându-se de bunul lor mers
  • Plata consultațiilor/testelor periodice pentru bolnavii cronici, operații atunci când este cazul, precum și tratamentul post-operatoriu și fizioterapie
  • Asigură unde este necesar ajutor financiar pentru cumpărarea de medicamente

O sponsorizare medicală depinde de gravitatea bolii, tratamentul necesar și medicamentele prescrise. Aceasta variază între 300 lei pentru tratamente şi analize medicale speciale, până la 2.500 lei plată pentru operații şi tratamentul post-operator. Când vine vorbă de sănătate răspunsul nostru nu poate întărzia de aceea pentru noi este vital de a dispune de fonduri pe acest program pentru a putea reacționa profesional și la timp.

doctor and irinamedical

Faceți o donație pentru acest program aici:

Transfer bancar

 

PROGRAMUL DENTAR

Bunul Samaritean colaborează cu dentiștii locali care pot să facă intervențiile stomatologice necesare pentru orfani. Nu numai un aspect nou, ci și o stare de sănătate mult mai bună le-au fost oferite celor care au beneficiat de asistență stomatologică până acum. Un nou proiect ar ajuta cel puțin alte 5 persoane cu un cost pe persoană ce variază între 1500 lei și 4500 lei.

teeth 3bteeth 3a  

Faceți o donație pentru acest program aici:

Transfer bancar

 

INTEGRARE SOCIO-PROFESIONALĂ

– programe de urgență pentru tineri proveniți din orfelinateprepare meals

  • 450 lei acoperă costurile pentru 3 mese pe zi, lunar, până află un serviciu
  • 180 lei o chirie iar 50 lei sunt utilităţile pe lună
  • 825 lei sunt serviciile sociale pe lună. Fără muncă continua a unui asistent social care să intervină în viața celor în nevoie, e imposibil. Astfel organizația are nevoie și de fonduri care să acopere aceste costuri precum și unele costuri programatice (costuri de deplasare pentru aflare loc de muncă, obţinere acte identitate, adeverinţe, acte medicale, comunicare telefonică, etc.)

 

 

Faceți o donație pentru acest program aici:

Transfer bancar

 

georgiana"Am crezut că nimeni nu se interesează de soarta mea și nimeni nu vrea să mă ajute. Am crezut de foarte mult timp că oamenii sunt interesați numai de ei înșiși și ar face orice pentru a-și realiza scopurile fără a lua în considerare ce se întâmplă în jurul lor. Totuși această bursă mi-a oferit nu numai ajutorul financiar de care am avut nevoie dar mi-a oferit și posibilitatea de a cunoaște oameni care mi-au arătat empatie, cărora le-a păsat de mine, care m-au încurajat și motivat și astfel mi-au schimbat percepția despre lumea în jurul meu." -spune Georgiana, eleva beneficiar a burselor de merit și sociale, care provine din familie de părinți divorțați, ea fiind crescută de bunică.

nistor"Dumnezeu și-a arătat dragostea și îndurarea față de mine prin încrederea pa care am primit-o în raport cu trecutul meu, încredere pe care nu o meritam. Am priceput clar definiția dragostei prin felul în care m-a tratat echipa Bunului Samaritean, o dragoste necondiționată, un lucru fenomenal pentru mine până la acest moment." – împărtășește emoțional Nistor, orfan cu un trecut tumultuos care a fost ajutat să se integreze social și profesional.

irina "Am găsit nădejde în mijlocul suferinței. Viața mea este plină de suferință fizică dar Hristos care a suferit pentru mine m-a ajutat să nu disper ci să nădăjduiesc. Acum simt că sunt în siguranță și nu sunt singură în toate dificultățile. Dumnezeu mi-a trimis acești oameni." - spune Irina, o tânără  orfană  cu numeroase probleme de sănătate și o mică pensie de boală căreia i s-a ofeirt asistență medicală pe pracursul anilor. 

Astăzi continuăm să oferim o șansă celor ce încă rătăcesc și caută împăcare cu trecutul lor în timp ce încearcă să vadă nădejde în viitorul ce le stă înainte. Dorim să fim aproape atunci când ei decid sa progreseze și să le călăuzim pașii spre independență. Fie că este vorba de un orfan care are nevoie de sfătuire și suport emoțional să-și găsească  un loc de muncă sau să treacă printr-o criză a vieții sau e vorba de un om bolnav ce necesită tratament, ori elev care provine dintr-o familie cu venituri modeste, ei toți au nevoie de încurajare, sprijin sau călăuzire ca să depășească ceea ce îi ține departe de viața pe care Dumnezeu a intenționat-o pentru ei. Noi, la Bunul Samaritean suntem dedicați acestei misiuni.

Vă mulțumim încă odată pentru sprijinul acordat pentru a oferi dragoste, siguranță și șansă la o transformare care durează. Vă rugăm să considerați din nou o donație pentru a ajuta pe cei în nevoie să devină BIRUITORI. Tot ce au ei nevoie este puțin ajutor și o inimă iubitoare alături de ei. Va fi inima aceea a ta?

Ajută alții să devină biruitori! 

adrian ciornaÎmplinind 50 de ani în ianuarie 2017, Adrian, președintele asociației Bunul Samaritean, a hotărât să celebreze aniversarea sa angajându-se la a strânge fonduri pentru o casă și o bursa pentru fiecare an de viață pe care i l-a dat Dumnezeu. Anume 50 de case și 50 de burse. Nebunie, ați zice! E vorba de peste 1.000.000 euro!

Dar Adrian nu este singura persoană cu bunăvoință care împlinește 50 de ani, iar el invită pe toți care celebrează această frumoasă vârstă să se implice. De fapt, oricine se poate implica și dona ziua lui de naștere ca să ajute 50 de elevi din familii cu venituri reduse și 50 familii să aibă un loc decent de locuit pe care să-l numească ”acasă”.

Această campanie se va derula pe tot parcursul anului 2017 în diferite feluri dintre care unul este prin platforma on-line numită Galantom.

 

 Donează acum  Dăruiește ziua ta!

 

irina in spitalulIrina – o fată mică de statură, blondă și deseori zâmbitoare deși destinul ei nu a fost cel mai ușor până acum. S-a născut la Oradea unde a fost abandonată de părinţi la naștere. Din clasa aV-a a fost transferată la Casa de copii Beiuș. A făcut şcoala profesională, profil confecţioner şi apoi de la 16 ani s-a angajat la o fabrică de confecţii din Beiuş. Dar nu avea locuinţă şi dormea pe unde apuca. Pe bancă, prin baruri, în construcţii părăsite, la spital, pe unde se nimerea. Îi era tare greu pentru că trebuia să mearga şi la lucru. Aşa a ajuns să doarma şi pe bază sportivă de lângă criş, unde a suferit un accident şi s-a trezit la spital cu mâna dreaptă ruptă, creându-se mai târziu un hematom.

Pentru că nu prea mânca și stătea în frig, rana se vindeca greu. După complicațiile de vindecare a mâinii a fost operată de 2 ori în decembrie 2003. Astfel mână ei dreaptă a fost afectată în așa fel încât nu a mai putut să continue să lucreze ca și confecționer, muncă pentru care a fost foarte apreciată de către șefi.

Din cauză că a trăit pe străzi boala ei s-a agravat și a generat altele: ulcer, peritonită, şi osteoporoză. Fiind bolnavă cronic și fără venit sau loc de muncă a fost o situație foarte de speriat pentru Irina. În perioada aceasta Asociația Bunul Samaritean a aflat de problemele ei medicale și a acceptat-o în program ocupându-se câțiva ani la rând de problemele ei multiple de sănătate, i-a oferit adăpost și i-a asigurat o sponsorizare pentru nevoile ei de zi cu zi.

S-au efectuat o mulțime  de analize și teste la Cluj și Oradea, consultații cu diverși specialiști – ortopezi, neurologi, neuro-chirurgi, specialiști RMN, etc. I s-a pus diagnosticul „neuroalgodistrofie mână dreaptă, paralizie de plex brahial superior drept”. Ca rezultat Irina a trecut prin încă 2 operații la mână, la Oradea și chiar Cluj. Toate acestea au dus la pensionarea ei de boală, în sfârșit asigurându-i un venit mic dar stabil.

irina acasaÎn 2009 după un proiect inițiat de Asociația Bunul Samaritean ca și donator major în parteneriat cu Habitat pentru Umanitate, Irina a beneficiat de o locuință care a putut-o numi „acasă” și care i-a dat siguranță de care avea așa de mare nevoie. Totuși problemele ei de sănătate nu s-au terminat având complicații fie cu ocluzii intestinale fie cu o boală peritoneală cronică care aduce la formarea continuă de chisturi cu dimensiuni mari. În iulie 2012 și mai târziu în octombrie aceeași an, Irina a avut 2 operații la Spitalul Pelican, după ce a făcut ocluzie intestinală. De atunci încoace problemele abdominale persistă, Irina fiind sub permanentă supraveghere a medicilor dr. Marius Sfârlea, chirurg in Spitalul Pelican Oradea și dr. Monica Hâlbac chirurg în Spitalul Municipal Beiuș. Și în momentul prezent investigațiile Irinei continuă căutându-se sursă problemei.

După recomandările medicilor, este necesară o alta operație mai mare care să înlăture chisturile formate, acestea prezentând un risc crescut pentru sănătatea și viața ei, și pentru căutarea sursei acestor chisturi. Probabil că această operație nu va fi ultimă astfel Irina având nevoie de un sprijin financiar pe termen lung. Venitul ei de numai 580 lei nu-i permite să acopere costurile medicale cu ecografii, consultații lunare, analize de laborator, alte investigații (RMN), operații, transport, medicamente, etc., fapt pentru care Bunul Samaritean apelează la toți care o cunosc sau care sunt susținători ai organizației să contribuie la programul medical în beneficiul Irinei. Suma totală pentru a asigura tratamentul medical și asistența medicală necesară, în timpul operațiilor și după acestea, a Irinei pe 1 an este în valoare de 23 000 lei.

Puteți face ușor și rapid donații on-line folosind operatorul de plăti PayPal sau prin transfer bancar în contul asociației în lei - RO83RNCB0034021802850001, BCR Beiuș. Pentru orice întrebări va stăm la dispoziție!

 

Cu toții visăm la debut de an, cu toții dorim în acest început de ianuarie 2016 să ne bucurăm și putem face asta dacă și aproapele nostru se poate bucura la fel ca și noi.

mandrut si cristiCu o situație de risc major de sănătate și viață, Mândruț Ferencz este și el aproapele nostru și deși un optimist, bucuria lui în acest timp este însoțită de semne de întrebare datorită condiției medicale cu risc de pierdere a vieții. Este programat între 18-24 ianuarie la o operație majoră și vă invit să-i fim alături cu resursele noastre. Asociația Bunul Samaritean Beiuș derulează proiectul în beneficiul acestuia, proiect numit - "Umăr lângă umăr" pentru un nou început în viață -. 4.605 euro sunt necesari pentru intervenția chirurgicală bariatrică și 12 luni de asistență.

Născut în februarie 1979, Ferencz Mândruț a fost crescut în Casa de Copii Beiuș ce număra în anii '80 până la 750 de copii, crescut cu bunele și cu relele cunoscute publicului și multora din prietenii săi din oraș, țară sau din străinătate. La vremea instituționalizării i s-a spus că nu poate fi sprijinit financiar pentru a merge la școala de muzică la Cluj (date fiind aptitudinile sale) și a absolvit local școala profesională de ospătari la secția comercială. În decembrie 1996, la mai puțin de 18 ani, a sfârșit pe străzile Beiușului unde a petrecut 2 ani. Iarna dormea în beciul de sub ceea ce a fost bibliotecă orășenească până în 1989 sau pe holul interior al aceleiași clădiri iar patul său era constituit din coli de carton și perna era un palton vechi. Vara un hol exterior îi era adăpost cu același tip de așternut așezat în spatele unui dulap.

Cu umorul său specific Mândruț își aduce aminte de băile cu scop de igienă ce le făcea în Valea Nimăeștilor din localitate... Câți dintre noi am fost siliți vreodată să mergem la râu cu scop de igienă corporală?

Asociația Bunul Samaritean Beiuș a aflat despre el și l-a ajutat între 1998 și 2006 angajându-l spre a-i crea un istoric al angajării cu carte de muncă și spre a i se dezvolta îndemânări necesare în viață iar din 2006 este cântăreț bisericesc la Biserica Greco-Catolică din localitate.

Mulți cunosc situația câștigării necontrolate în greutate și necesitatea intervenției chirurgicale spre reducerea dimensiunilor stomacului și reducerea masivă a greutății. Am fost informați din octombrie 2015 de medicul clujean Puia despre riscul pierderii vieții datorită acumulării de greutate. Mândruț mai are și alte probleme de sănătate inclusiv la glanda tiroidă, diabet, oase sau inimă. De o vreme bună ia tratament pregătitor pentru operație spre pierderea de greutate, inclusiv proteine prescrise anume. La operație va fi spitalizat între 3și 7 zile.

Ne alăturăm prietenilor și cunoscuților lui Mândruț, voluntarilor români sau străini ce l-au cunoscut de-a lungul anilor spre a-i fi de folos în traversarea acestei perioade foarte dificile și a parcurge apoi 12 luni în care la fiecare 3 luni va merge la verificările medicale post operatorii ori va avea nevoie de vitamine, haine noi de vară-iarnă și suport general datorită condiției lui modeste alături de sprijin al unui specialist medical.

Vă invităm pe toți să contribuiți financiar simplu, pe această platformă Galantom, unde puteți dona cu card, online, în contul zilei de naștere donate de binevoitori care și-au donat ziua de naștere ca mod de sprijin al lui Mandrut.

Alternativ, companii sau terți, pot sponsoriza în contul special al asociației Bunul Samaritean Beiuș (IBAN RO77 RNCB 0034 0218 0285 0012 deschis la banca BCR sucursala Beiuș). 

 

Oferim o șansă. Transferăm îndemânări. Construim un viitor mai bun.