Comunicate de Presă

facebook instagram twitter youtube linkedin

Beiuș, 4 februarie 2016 - A sosit în țară noaptea – bucuroasă că după decenii, faimosul DN76 permite deplasarea rapidă la Beiuș dinspre Oradea – doar ca să intre în panică pe la Răbăgani-Dealul Bitii... Fordul ce-l conducea de la aeroportul Budapesta spre Beiuș dă să salte la primul hop al podurilor în lucru prost semnalizate. Rulând întins, entuziasmul inițial se înmoaie căci autoturismul chiar dă senzația desprinderii de sol. Anne Meaney si MandrutEste 15 ianuarie 2016 iar Anne Meaney din Liverpool, Marea Britanie este fericită că ajunge întreagă după ultimii 15 km de drum în lucru de la intrarea în Beiuș. Vine cu un scop nobil: să fie alături de Mândruț, tânărul sprijinit de asociația Bunul Samaritean din localitate în perioada intervenției chirurgicale bariatrice. Anne însăși a suferit o astfel de operație care acum urma să contribuie la salvarea vieții și la sănătatea tânărului de 37 de ani crescut în casa de copii.

“Este important pentru mine să fiu alături de Mândruț în zilele acestea dificile. Personal am trecut prin atare situație delicată și am fost eu însămi înconjurată de sprijin extraordinar când am  avut nevoie. Am dorit să-i ofer și lui același suport. “ spune doamna Meaney, ea însăși mamă a 3 copii.

Anne și soțul ei, Chris, l-au cunoscut pe Mândruț din copilăria acestuia în orfelinat, l-au găzduit în casa dânșilor din Marea Britanie iar acum, în locuința lor românească dintr-un sat de lângă Beiuș, Anne îl călăuzește în procesul adaptării modului de viață și mai ales al alimentației la noua sa situație. Inima ei, și a soțului, a rămas - după 22 de ani de la prima vizită în orfelinat - alături de copiii orfani din zonă - acum adulți – iar Mândruț nu face excepție. Fără familie, Mândruț se bucură zilele acestea de 1 săptămână de îndrumare și îngrijire într-o reședință confortabilă, urmând să-și reia treptat activitățile anterioare. A fost operat pe 21 ianuarie la Cluj de dr. Puia

Anne M gazda cinei si orientariiși o echipă de 3 specialiști și operația a mers foarte bine. Dacă tratamentul anteoperatoriu a redus greutatea pacientului de la 165 la 144 kg, după operație a mai pierdut 10 kg, semn bun! O seară întreagă, cu scop de orientare, Anne a petrecut cu Nikolina Ciorna și Dana Bacoș de la asociație împărtășind meniuri și sfaturi. “Sunt puține persoane cunoscute mie ce au răbdarea și capacitatea de comunicare și adaptare la nevoile și frustrările tinerilor cu un trecut în instituții de ocrotire a minorilor. Și mai puține sunt cele ce din afara țării au sprijinit constant zeci de ani acești tineri. Anne și-a deschis casa și buzunarul pentru niște copii străini de țara și cultura ei. Este un exemplu pentru mine și sper că și pentru toți românii.” spune Adrian Ciorna, președintele asociației beiușene prezent și el la seara de orientare. Proiectul medical “Umăr lângă umăr” întins pe o durată de 12 luni a debutat în ianuarie 2016. Asociația a strâns deja 3.200 euro din totalul de 4.600 euro necesari proiectului medical “Umăr lângă umăr” în beneficiull lui Mândruț. Procesul continuă în următoarele 2 săptămâni iar binefăcătorii pot contribui în continuare în contul IBAN RO77 RNCB 0034 0218 0285 0012 deschis la BCR Beiuș ori via pagina de atragere de fonduri http://bunulsamaritean.galantom.ro/Adrian-Ciorna, cu card, online, pagină pe care Adrian a oferit-o ca sprijin personal donându-și ziua de naștere.

Anne Meaney, Mandrut si cursantii“Mă simt bine după operație, am ajuns la Beiuș, sunt bine îngrijit în casa familiei Meaney.  Mulțumesc tuturor donatorilor, sunt recunoscător echipei asociației Bunul Samaritean Beiuș pentru tot ajutorul consistent de până acum și din următoarele 11-12 luni ale proiectului.” spune Mândruț în seara reuniunii orientative.

Tânărul este un optimist. Cina și seara cu doamna Meaney se încheie, notele de recomandări însăilate sunt apoi punctate coerent și un parcurs, conjugat cu recomandările medicilor români alcătuit. Dânsa ne aduce aminte de parabola bunului samaritean mai mult ca oricine: străină de loc, aplecându-se spre cel căzut chiar mai mult ca cei de-ai locului, contribuind la proiect prin donațiile propriei familii. Mândruț este pe o cale bună iar Anne ne învață că trebuie să perseverezi în folosul aproapelui nu numai când drumurile proaste te amenință ori cultura ți-e străină ci și când rutina a zeci de ani de binefacere de ori 2.500km te despart de aproapele tău în nevoie.

Oferim o șansă. Transferăm îndemânări. Construim un viitor mai bun.