Noutăți

facebook instagram twitter youtube linkedin

burse an pandemicBeiuș, 24.03.2021 - Cei mai buni copii ai Beiușului - în fapt, ai școlilor beiușene, ai întregii regiuni sud-est bihorene, căci ei provin din diferite sate, pe lângă municipiul de pe Crișul Negru, au fost premiați sâmbătă după prânz, cu respectarea regulilor de distanțare fizică, în aer liber, în curtea Colegiului Național Samuil Vulcan din Beiuș.

Ineditul acestei ediții a XI-a a burselor de merit generate de absolvenți din diferite generații vechi a fost că evenimentul a avut loc o singură dată, într-un singur loc, în aer liber, din motive logistice și de siguranță sanitară. “Este prima dată când toate școlile sunt laolaltă. Este un moment de unitate”. a subliniat Nikolina Ciorna, manager al programului de burse de merit la asociatia Bunul Samaritean. Până acum, bursele se atribuiau la festivitățile școlare care în iunie 2020 nu au mai avut loc datorită pandemiei. A fost esențial ca măcar acești copii olimpici pe disciplinele de studiu premiate să aibe recunoașterea aceasta după multa muncă dar și lipsa festivității tradiționale de închidere, a banchetului sau a serenadei pe la casele profesorilor.

Au fost prezenți directorii a trei școli, doamna prof. dr. Monica Cândea, gazdă, director adjunct CN Samuil Vulcan, domnul prof. dr. Lucian Ropa, director LVP Nicolae Bolcaș și doamna prof. Claudia Cighir, director CT Ioan Ciordaș care au luat fiecare cuvântul la festivitate.

Bursele în cuantum de 1.200 ron pe elev de liceu au fost însoțite de o diplomă iar fiecare absolvent (acum student, anul I) a avut ocazia de a adresa câteva cuvinte, la fel și profesorul coordonator.

Toți bursierii s-au bucurat că Dumnezeu a îngăduit o zi frumoasă dar și ca Beiușul să se afle în scenariul verde spre a putea fi premiați.

Bursele poartă numele unor vechi profesori, acum decedați, care au educat generații întregi de elevi în aceste școli. Spre exemplu, la matematică, bursa prof. Ban T. Florian la CN Samuil Vulcan ori prof. Pelea Petru la Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu. La nivel gimnazial, cuantumul bursei este de 600 ron. În caz de egalitate, la liceu, 2 elevi pot împărți o bursă.

Adrian Ciorna, fondator al programului de burse de merit cu colegii săi din promoția 1985 ai școlii vulcaniene a evocat-o pe profesoara de fizică Cornelia (Quai) Tabără, și bursa ce îi poartă numele dar și contribuția înaintașilor familiei sale de origine italiană, Quai, care au construit părți din liceu, Palatul Episcopal Greco-Catolic, Școala de Fete (ulterior devenită Casa de Copii) ori strada Pavel, cunoscută ca Ulița Profesorilor. Doamna Tabără, ultimii 5 ani de viață, a sponsorizat din pensie bursa de fizică. “Când eram școlar, era o competiție între elevi, fiecare când știa ridica mâna, voia să die primul, striga chiar “Eu, eu!” Încercând a atrage atenția tovarășei profesoare.” a explicat Adrian Ciorna. Acest lucru inclusiv a influențat ideea de burse de merit din 2010. Spiritul de competitivitate. Acordând bursa de merit la engleză elevului Darius Tîrșar, profesor coordonator Melania Egyed, Adrian Ciorna a subliniat că are o plăcere deosebită, el înșuși reușind a fi primul la aceeași olimpiadă cu locul I pe județ când era în clasa a VII-a.

Carla Herlo, o fostă bursieră Alerg pentru o Cauză creată de Remus Sime, acum studentă la Arhitectură în Timișoara la Universitatea Politehnică a fost o prezență inedită. “Am contribuit și în calitate de donator la aceste burse căci este important să nu uităm de exemplul persoanelor care ne-au ajutat.” a spus ea în mesajul adresat celor prezenți. Carla, ca elevă la CN Samuil Vulcan în trecut, a câștigat și bursa de franceză prof. Cornelia Sabău. Emoțiile elevilor bursieri au fost mari, la fel ale profesorilor lor. Un număr total de 19 burse au fost acordate. Câștigătorii au fost:

Colegiul Național ”Samuil Vulcan”

Bursa de matematică  (M2) prof. Ban T. Florian – Toc Georgiana Anamaria (sponsor SC Termoline Cercetare - Horia Ban), bursa de limba și literatura română prof. Milan Martinov (secțiunea A)- Incer Maia (sponsor Vladimir Martinov), bursa de limba și literatura română prof. Milan Martinov (secțiunea B) – Bara Maria (sponsor Vladimir Martinov), bursa de fizica prof. Cornelia Tabără – Hartmann Mircea Alexandru (sponsor Francisc Papp), bursa de științe sociale (economie) prof. Gavril Hădăreanu - Hartmann Mircea Alexandru (SC Bilancia Consulting SRL – Gheorghe Agud, Cosmin Duma, Jurj Bogdan) , bursa de informatica aplicată Marius Moisescu – Popa Cristian (sponsor SC Termoline SRL-Horia Ban), bursa de limba engleză prof. Maria Racolța – Tîrșar Darius Vlad (sponsor Florica Ușvat), bursa de istorie prof. Constantin Duma-Suceveanu – Blidar Dumitru Cristian și Iștoc Adriana (sponsor Șerb Florian), bursa de religie ortodoxă Traian Dorz – Ile Ioan Alexandru (CMI Todor Bianca Ioana, Viorica Dinita, Cosmin Duma, Roxana Dan), bursa de muzica prof. Mihai Pop Bruchenthal – Mihoc Alin-George (sponsor SC Monbris SRL-Marcel Briscan)

Colegiul Național ”Samuil Vulcan” (gimnaziu, cls. a VIII-a)

Bursa de matematică prof. Alexiu Ardelean – Bogoșel Filip Daniel (SC Evalstar SRL și fam. Lionel și Dana Mischie)

Școala Gimnaziala ”Nicolae Popoviciu”

Bursa de matematică prof. Petru Pelea – Popa Maria Mădălina (fam. Pelea Cătălin și Diana)

Colegiul Tehnic ”Ioan Ciordaș”

Bursa de matematică (M2) Generația anilor ’90 – Șandor Raul-Marinel (sponsor Adrian Popa, Tibor Feneși, Iulian Sferle), bursa de industrie alimentară Silvia Degău – Bogdan Ana-Maria (sponsor Ioan Degău), bursa de discipline economice Ioan Degău – Foncea Răzvan Ionuț și Laza Andreea-Ioana (sponsor Ioan Degău), bursa de module CAD prof. Sabin Indrei – Cocoș Sebastian-Nicușor (sponsor fam. Bacoș Florin și Daniela)

Liceul Vocațional Pedagogic ”Nicolae Bolcaș”

Bursa de matematică (M1) prof. Eugenia Lezeu – Toma Adrian (sponsor cadre didactice LVP ”Nicolae Bolcaș”), bursa de limba engleză prof. Grigoraș Ioan – Hanza Rareș Petru (sponsor Cristian Hoble), bursa de discipline economice și psihologice prof. Gavril Hădăreanu – Coș Bianca Ioana (sponsor SC Monbris SRL-Marcel Briscan)

Valoare totala a burselor înmânate: 21. 600 lei

Semn că dascălii sunt prețuiți și recunoscuți de olimpicii premiați sunt cuvintele lui Mircea Hartmann, câștigătorul bursei de fizică (alături de cea de științe sociale-economie), la înmânarea diplomei: “Mulțumesc profesorilor, în special domnului Rus Ilie, de fizică, care dacă nu era în clasa a VI-a să mă oblige să merg la olimpiadă, poate nu mi-aș fi găsit drumul în viață. În prezent sunt student al Facultății de Fizică, Universitatea Babeș-Bolyai și îi datorez lui totul.” Pentru vechii absolvenți din promoția fondatoare 1985, pentru ceilalți absolvenți donatori, pentru asociația Bunul Samaritean Beiuș ca administrator de proiect, cuvintele lui Mircea sunt certificarea conectării cu trecutul școlii, cu vechii dascăli, a unei noi generații de tineri absolvenți și prilej de mulțumire lăuntrică și nădejde pentru viitorul programului acestuia.

 

Mai multe fotografii aici: https://www.facebook.com/bunulsamariteanbeius/posts/4377744478906625

Oferim o șansă. Transferăm îndemânări. Construim un viitor mai bun.